maanantai 27. maaliskuuta 2017

Horizon College ja ympäristö pyöräillen

Tänään maanantaina minulla oli ilo tutustua naapurimaamme Ruotsin vierailijoihin, jotka olivat saapuneet Hollantiin eilen ja ehdimme puolessa tunnissa tutustua toisiimme jo melkoisesti, kun odotimme Horizon Collegen pihamaalla yhteisen tervetulotilaisuutemme alkua. Ruotsista ja tarkemmin Örebröstä, joka sijaitsee n 140 km Tukholmasta länteen, oli saapunut yksi heidän koulunsa hallinnossa työskentelevä henkilö ja kolme työpaikan edustajaa, joilla on työssäoppimisen ohjausta opiskelijoille työpaikoilla. Mukana oli myös kolme nuorta hoitajaopiskelijaa ( practical nurse eli kuin meidän lähihoitaja), jotka ovat kahden viikon jaksolla työpaikoilla ( kaksi lasten parissa, yksi ikääntyneiden parissa). Perjantaina on vasta tulossa tänne opettajia, joten en ehdi heitä valitettavasti tapaamaan.

Tapasimme koululla heti koulun johtajan, hyvinvointialan esimiehet ja koordinaattorin, jotka esittelivät meille koulun toimintaa. Alussa kävimme lyhyen esittelykierroksen, jossa selvisi, että yhden ruotsalaisen opiskelijan isoisä on suomalainen ja yksi työssäoppimisen ohjaaja on muuttanut kaksivuotiaana Suomesta Ruotsiin. Yhteyksiä siis löytyy aina ja kaikkialle.

Koulun organisaation esittelyn jälkeen ymmärsin jo hiukan paremmin opiskelijoiden leveliltä toiselle siirtymistä ja kuinka se käytännössä tapahtuu. Meillä Pohjoismaissa on suhteellisen samanlainen koulutusrakenne ollut ainakin vielä. Hollantilaiset eivät välttämättä pidä omasta koulutusrakenteestaan, sillä se on melko julma, tasapäistävä ja hierarkinen. Kuulin, että Ruotsissa on otettu käyttöön samanlainen toiminta kuin Hollannissa, että opiskelijat ovat kaksi päivää viikossa koulussa ja kolme päivää työssäoppimassa ja tätä jatketaan koko vuoden. He ovat samassa paikassa tosin, joten vaihtelua siihen ei sinänsä tule. Meillä jaksot ovat paljon lyhyempiä, mutta opiskellaan eri paikoissa niinä aikana. Tähän suuntaan olla n menossa myös meidän koulutuksen reformissa.

Lähdimme sitten tutustumaan Horizon Collegen sport and exercise koulutukseen, joka kuuluu social caren eli hyvinvoinnin alle. Paikka oli todellinen eri liikuntalajien taivas, sillä siellä oli isosta jalkapalloareenasta lähtien eri liikuntapaikkoja. College ostaa tiloja omaan käyttöön ja opiskelijoiden tarpeisiin. Kävimme lounaalla ja tutustuimme level neljän eli valmistuvien opiskelijoiden pitämiin liikuntatunteihin, joissa oli eri tavalla vammautuneita tai rajoittuneita osallistujia. Heillä oli todella hyvin organisoidut tunnit, sillä kaiken aikaa oli jotain tekemistä ja opiskelijoiden opettaja vain seurasi sivusta tai osallistui peleihin ym.

Tutustumissiirtymät hoitui polkupyöräillen, jotka saimme koululta käyttöön. Kaikki, alan esimiehiä myöten, pyöräilivät kohteisiin, sillä se on aivan normaalia heillä. Sama, kun meillä on normaalia hypätä autoon, niin he käyttävät polkupyöriä. Mahtavaa hommaa oli muuten isossa porukassa pyöräillä, jutella ja katsella maisemia ihanassa lähes kesäisessä säässä.

Toinen vierailukohteemme oli kuntosaliklinikka, jossa pureuduttiin kroonisen kivun hoitokeinoihin tietyn konseptin mukaan. Kyseessä oli Nordic Health, jonka kehittäjä on luonnollisesti ollut suomalainen Arno Parviainen, David Health Solutions Oy:stä. He ovat kehittäneet selkäkipuun erillisen softan kuntosalilaitteille, jossa ohjelma tehdään yksilöllisesti nimenomaan ajatellen asiakkaan selkävammaa. Tutkimusten mukaan yli 90% konseptin läpi käyneistä asiakkaista olivat saaneet hyötyä selkäkipuunsa, vaikka kaikilla kipu ei tosin poistunut kokonaan. Mielenkiintoinen ohjelma ja Helsingissä mm löytyy sama sali, joten omalla kortilla voi eri maissa toimia näillä laitteilla.
Pyöräilyiltapäivämme oli päätöksessä, kävimme palauttamassa pyörät koululle ja lähdimme reput täynnä päivän uusia kokemuksia, kohti virkistäytymistä ja iltaruokailua. Mielestäni oli myös aivan huippukokemusta jutella pitkästä aikaa ruotsiksi. Kyllä se ammatillinen sanastokin jostain pitkäkestoisesta mieleen luikahti välillä ja jos ei, niin hauskaa oli yhdistää hiukan eri kieliä. 😅 Huomenna on uusi päivä ja minulla on oma ohjelma palvelukeskuksessa, jossa on hoito-ja kuntoutustoimintaa mm. erityisryhmille. Muut osallistujat lähtevät omien osaamisalojen paikkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti